מכתב התראה

להשארת פרטים לשיחת ייעוץ:

שליחת מכתב התראה איננה חובה משפטית, אך היא פרקטיקה נהוגה, בעיקר במשפט האזרחי ובמשפט העסקי. לשליחת מכתב כזה יתרונות רבים, אך עלולים להיות לו גם חסרונות, במיוחד אם לא מבצעים אותה בצורה נכונה.

 

מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים

מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, או בשמו הקצר יותר – מכתב התראה לפני תביעה, הוא מכתב שנשלח לצד שכנגד בסכסוך, זה ששוקלים לנקוט כנגדו בהליכים משפטיים.

מטרתו של מכתב כזה היא כמובן ליידע את הצד שכנגד על כוונותיך, על הסיבות להן ואף לאפשר לו להגיב על כך.

 

מכתב התראה לפני תביעה – יתרונות

לשליחת מכתב התראה לפני תביעה יתרונות משמעותיים, נעמוד על העיקריים שבהם:

יתרון ראשון: העדה על תום לב

צד לסכסוך ששולח מכתב התראה לפני תביעה מעיד בכך על תום ליבו בנוגע לתביעה. כך הוא מוכיח שהיה בכוונתו לסיים את הסכסוך באופן ידידותי מחוץ לכותלי בית המשפט, ושהוא אכן עשה ככל שביכולתו לשם כך. זוהי ראיה חזקה לכך שלא מדובר בתביעה קנטרנית.

 

יתרון שני: ביסוס עמדת התביעה

קיומו של מכתב התראה לפני תביעה יכול לשמש ראיה לביסוס עמדת התביעה במשפט, זאת מכיוון שהוא קובע את היסודות שלה בקצרה כבר אז.

 

יתרון שלישי: פתרון חלופי

היתרון השלישי, וכנראה גם המשמעותי ביותר, הוא שהמכתב עשוי לעבוד. מכתב כזה יכול להוות פתח למשא ומתן שיביא להסכמות חלופיות, מחוץ להליך המשפטי, שלרוב שני הצדדים אינם מעוניינים בו.

על מנת לשלוח מכתב התראה יהיה צורך בשכירת שירותיו של עורך דין, אך מדובר בסכום שהוא כאין וכאפס ביחס לשכר הטרחה שיגבה עורך הדין בניהול הליך משפטי של ממש.

כך גם הזמן היקר שלוקח לנהל הליך שיפוטי ייחסך לשני הצדדים במקרה כזה.

 

מכתב התראה לפני תביעה – חסרונות

לשליחת מכתב התראה לפני תביעה עשויים להיות גם חסרונות, במיוחד כאשר לא יודעים כיצד לעשות זאת נכון.

 

חסרון ראשון: הסלמת הסכסוך

חסרון ראשון של שליחת מכתב התראה קשר בכך שהדבר עלול לגרום להסלמת הסכסוך בין הצדדים, שכן ניתן לראות בו מעין איום על הצד שכנגד, או נקודת ציון של מעבר מהליך חברי להליך משפטי.

זוהי גם הסיבה שחשוב לדעת באיזה של בדיוק של הסכסוך לשלוח את המכתב על מנת שיביא יותר תועלת מנזק.

 

חסרון שני: פגיעה באלמנט ההפתעה

החיסרון השני שעשוי להתבטא בשליחת מכתב התראה קשור בכך שהשולח נאלץ לחשוף את טענותיו המשפטיות, וזאת עוד לפני תחילת המשפט.

עניין זה פוגע באלמנט ההפתעה, אלמנט שעשוי לסייע להצלחת התביעה בנסיבות מסוימות.

על כן חשוב לשים לב שמכתב ההתראה מפורט מספיק, אך לא מפורט מידי, באופן כזה שעשוי לפגוע באינטרסים של השולח בהליך המשפטי עצמו, ככל שיתנהל אחד כזה.

 

סוגים עיקריים של מכתבי התראה

כאמור, מכתבי התראה משמשים בעיקר בתחום האזרחי והמסחרי, אך גם בתוך הקטגוריות הללו ניתן לחלק את מכתבי ההתראה לסוגים שונים, כאשר כל אחד מהם בעל מאפיינים ייחודיים משלו.

נפרט את הסוגים הנפוצים ביותר להלן:

 

סוג ראשון: מכתב התראה ללקוח

הסוג הראשון של מכתבי התראה נפוצים יחסית הוא מכתב התראה ללקוח. מכתב כזה נשלח כאשר הלקוח נהנה מהמוצר שרכש או מהשירות שקיבל, אך הוא מסרב לשלם עבורו.

במקרה של מכתב התראה ללקוח כדאי בהחלט לנסות ולמצות כל אפשרות אחרת לפני שליחת מכתב התראה חתום בידי עורך דין, שעלול להיות לו אפקט מרתיע על המשך התקשרות עתידית, עם הלקוח הזה ועם לקוחות אחרים.

כאשר כל האפשרויות מוצו מומלץ לפנות לעורך דין על מנת שינסח מכתב התראה לפני תביעה, שכן גם הצעד הזה עשוי בהחלט להיות בעל השפעה על הלקוח ולסייע במיגור הסכסוך עוד לפני ההגעה לערכאה שיפוטית.

 

סוג שני: מכתב התראה לשון הרע

מכתב התראה הוא נפוץ במיוחד בתביעות מכוח חוק איסור לשון הרע. הסיבה לשכיחותו היא שבתביעות לשון הרע חשוב במיוחד להראות שנעשו צעדים לצמצום פרסומם של הדברים כבר מההתחלה.

שליחת מכתב יכולה להוות ראיה לטענת הנפגע במשפט שהדברים שנאמרו אכן פגעו בו והטרידו אותו, ועל כן הוא פעל להסרתם באופן מיידי.

מסיבה זו במקרים של לשון הרע חשוב לפנות לעורך דין לצורך ניסוח מכתב ההתראה כבר בהזדמנות הראשונה.

מכתב כזה יכלול בדרך כלל בקשה להסרת הפרסום, לפרסום הבהרה או התנצלות, ואזהרה שאם הדרישות לא ייענו שולח המכתב יתבע את הנמען מכוח חוק איסור לשון הרע.

 

סוג שלישי: מכתב התראה לשוכר דירה

מכתב התראה לשוכר דירה נשלח בדרך כלל כצעד מקדים להגשת תביעה לפינוי המושכר. תביעה כזאת מוגשת כאשר השוכר מפר את החוזה בדרך מסוימת ואינו מוכן לפנות את הדירה.

אי פינויה של דירה למרות הפרת החוזה, למשל במקרה בו השוכר מסרב לשלם, עלולה לגרום לנזק כלכלי רב למשכיר, שבינתיים אינו יכול להנות מקניינו.

תביעה משפטית היא כמובן פתרון לכך, אך היא עשויה לקחת זמן רב, וכך גם יתעכב הפיצוי המגיע לבעל הדירה.

זו הסיבה שחשוב מאוד לשלוח מכתב התראה לפני תביעה במקרים כאלו, שכן האפקט המרתיע שלו עשוי בהחלט לגרום לשוכר להבין שכבר אין לו ברירה ושעליו להתפנות מן המושכר, ללא צורך בהתערבות שיפוטית. כך יזכה המשכיר בסעד שלו בקלות ובמהירות.

 

סוג רביעי: מכתב התראה בתחום הנדל"ן

מכתבי התראה לפני תביעה חשובים במיוחד בכל התחום המשפטי של הנדל"ן, בין אם מדובר בתביעות לפינוי מושכר שכבר הוזכרו לעיל, בין אם מדובר בהסגת גבול, או בין אם מדובר בכל פגיעה קניינית אחרת.

גם פה הסיבה שהדבר חשוב היא שהליכים משפטיים עשויים לקחת שנים רבות ולגזול כספים רבים, כאשר בינתיים נמנעות מהתובע זכויות קנייניות בסיסיות שלו.

זכויות אלו עלולות להיפגע מבלי שוב, וגם אם בסופו של דבר בית המשפט יפסוק פיצויים כנדרש אין בטוחה לכך מראש.

בנוסף לכך, מכיוון שבמקרקעין ישנה הדוקטרינה של "שימוש לרעה זכות", ככל שעובר הזמן ללא שהנפגע נוקט בפעולה המראה את אי-שביעות רצונו מהפגיעה בקניינו, כך בית המשפט ייטה שלא לקבל את התביעה או שלא לתת סעד מעשי שמשיב לנפגע את זכותו הקניינית, אלא רק סעד של פיצויים.

שליחת מכתב התרעה לפני תביעה בהחלט יכולה להוות הוכחה לכך שהנפגע פעל למען מניעת הפגיעה בו כבר מהשלבים הראשונים. זאת גם הסיבה שחשוב לנקוט בצעד זה מוקדם ככל האפשר במקרה של תביעות נדל"ן.

 

מכתב תגובה למכתב התראה

מאחורי כל מכתב התראה שנשלח עומד כמובן שולח, אך גם נמען. תגובתו של הנמען למכתב התראה יכולה שתהיה במכתב תגובה למכתב התראה, אך אין חובה להגיב כלל.

התגובה כן חשובה על מנת להראות תום לב מצידו של הנתבע, במקרה שיתקיים משפט, על כך שנתן יד לניסיון לפתור את הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט.

עם זאת, תגובה למכתב התראה עשויה גם לסבך את הנתבע ולחשוף פרטים מהותיים בהגנה שלו, ועל כן מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי צמוד בניסוחה.

כאשר אדם מקבל מכתב התראה לפני תביעה עליו לפעול באופן הבא:

 

שלב ראשון: לפעול בקור רוח

בשלב הראשון חשוב במיוחד שלא להילחץ מכתב התביעה או מהסכומים הכתובים בו. יש לזכור שמדובר בכלי שמשמש את הצד השני, ופעמים רבות המכתב יהיה מוגזם ומנופח על מנת להרתיע את הצד השני, כדי להשיג הרבה ככל האפשר במסגרת המשא ומתן שיתקיים אחריו.

יש לזכור שעוד לא מדובר בתביעה של ממש, ושיש סיכוי טוב לסיים את העניין מחוץ לכותלי בית המשפט, דבר שלרוב שני הצדדים מעוניינים בו.

פעולה מתוך סערת רגשות במקרה הזה עשויה לפגוע קשות במצבו המשפטי של הנמען למכתב.

 

שלב שני: לפנות לעזרה משפטית

השלב השני כמובן הוא פנייה לעורך דין. אין זה מומלץ כלל לנסות לענות למכתב ההתראה באופן עצמאי, שכן הדבר עלול לגרום יותר נזק מתועלת.

יש לזכור שסביר להניח שאם יתקיים משפט מכתב התגובה יוגש כראייה במשפט על ידי הצד השני, ועל כן יש לשקול בו כל מילה ומילה.

תפקידו של עורך הדין הוא לשמוע את הנסיבות העובדתיות, לעבור ביחד עם הנמען על הטענות שבכתב התביעה, ולהחליט, באמצעות ההיכרות העמוקה שלו עם הדין ובעזרת הניסיון שלו, איזה מכתב תגובה לנסח, ואף אם בכלל כדאי לשלוח מכתב כזה בנסיבות הנוכחיות.

ניתן להיעזר בעורך הדין גם בשלב המשא ומתן המקדים לתביעה בין הצדדים, שסביר שייפתח לאחר שליחתו של מכתב התראה.

אם הדברים אכן יגיעו  בסופו של דבר לתביעה של ממש, עורך הדין גם ייצג את הנמען בהליך, ככל שיהיה מעוניין בכך כמובן.

יהיה לעורך דין כזה, שליווה את הנמען כבר מתחילת הדרך, יתרון גדול על פני עורך דין אחר, שכן הוא כבר יכיר את התיק לפני ולפנים.

אי לכך מומלץ כבר בעת ניסוח מכתב התגובה לבחור בעורך דין שהייתם רוצים שימשיך איתכם גם הלאה בהתפתחויות המשפטיות, ככל שיהיו כאלה. לייעוץ בנושא מכתבי התראה ומכתבי תגובה למכתבי התראה פנו לעו"ד יוני לוי.

שאלות ששאלו אותנו בנושא של מכתב התראה

למכתב התראה ישנם מספר תפקידים חשובים. ראשית, המכתב משמש כהתראה רשמית לצד המפר כי הוא הפר הסכם או חוק החל עליו. ההתראה נועדה ליידע את הצד המפר שהפרת ההסכם ידועה ומוכרת על ידי הצד הנפגע. שנית, מכתב ההתראה דורש מהצד המפר לתקן את ההפרה בתוך פרק זמן סביר שנקבע מראש. פרק הזמן הנ"ל נועד לאפשר לצד המפר למלא אחר דרישות ההסכם מבלי לגרור הליכים משפטיים. שלישית, המכתב מהווה אזהרה כי אם ההפרה לא תתוקן במועד, ינקטו נגד המפר צעדים משפטיים כגון תביעה.

כדאי לשלוח מכתב התראה במצבים בהם יש הפרת הסכם ברורה שניתן להוכיחה, אך עדיין קיים סיכוי סביר שהצד המפר יבצע תיקון מרצונו אם יקבל אזהרה רשמית. לדוגמה, אם מדובר באיחור של מספר חודשים בתשלום לפי חוזה, ייתכן שמשלוח מכתב התראה יזכיר ללקוח את התחייבותו וימנע צורך בהליך משפטי. עם זאת, אם ההפרה חמורה מאוד או שכבר ברור שהצד השני לא ישתף פעולה, עדיף לפנות ישירות לערכאות משפטיות.

במרבית המקרים אין חובה חוקית לשלוח מכתב התראה לפני הגשת תביעה משפטית. עם זאת, שליחת מכתב התראה עשויה לחזק את עמדת התובע בבית המשפט ולהראות כי נקט מאמץ כנה לפתור את המחלוקת לפני שפנה להליך משפטי. כמו כן, שליחת התראה עשויה במקרים מסוימים לזרז הסדר פשרה מול הצד המפר ובכך לחסוך בזמן שיפוטי ובהוצאות משפטיות גבוהות.

ישנם מספר מרכיבים חשובים שצריכים להופיע בכל מכתב התראה: ראשית, יש לתאר בפירוט את מהות ההפרה ומתי התרחשה. שנית, יש לנסח בבירור ובאופן חד משמעי מהי הדרישה מהצד המפר – למשל, לבצע תשלום בסכום ובמועד מסוים, לתקן ליקויים וכדומה. שלישית, יש לציין לוח זמנים ברור לביצוע הדרישות ואזהרה על צעדים משפטיים אם ההפרה לא תתוקן במועד. לבסוף, חשוב לציין את פרטי הצדדים, תאריך הנפקת המכתב וחתימה.

מכתב התראה - עו"ד יוני לוי
תמונה של עו"ד יוני לוי
עו"ד יוני לוי

עורך דין מקרקעין, המלווה פרויקטים של נדל"ן בארץ ובחו"ל כבר מעל 10 שנים. אני חי, נושם ואוהב את עולם הנדל"ן ושמח להעניק מהידע והניסיון המקצועי שלי ללקוחותיי. אני מאמין שלכל אחד מגיע עתיד כלכלי טוב ויציב, ואני כאן ללוות אתכם בפשטות, בתהליכים מורכבים בעולם הנדל"ן.

משרדנו בתקשורת

יוני לוי כתבה ישראל היום

סוגים שונים של פרויקטים בתחום המקרקעין - מאמר מקיף עם עו"ד יוני לוי


קרא עוד ⟵

יוני לוי רשת 13

ייפוי כוח מתמשך - מאמר מקיף שהתפרסם באתר רשת 13 עם עו"ד יוני לוי


קרא עוד ⟵

יוני לוי כתבה ביזפורטל

איך מוצאים עורך דין מקרקעין מומלץ שאפשר לסמוך עליו? - מאמר מקיף עם עו"ד יוני לוי


קרא עוד ⟵

המידע לעיל מהווה מידע ראשוני בלבד ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואין באמור לעיל בכדי להוות המלצה לנקיטת הליכים ו/או להימנעות מהם. מומלץ להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 65 ביקורות
×
js_loader
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 65 ביקורות
×
js_loader
Facebook ג גוגל
5.0
מבוסס על 14 ביקורות
×
js_loader